Wij hebben zicht op de volledige productiekolom - en dat is absoluut nodig.
Jan Destrooper
De opfokperiode, die 20 weken duurt, is cruciaal voor de verdere prestaties van het ouderdier. Opfokkers van vleeskuiken-ouderdieren leggen de basis én het fundament van de broeierij en de kwaliteit van onze uiteindelijke ééndagskuikens!
Opfokken van zware moederdieren is een boeiende maar complexe tak in de pluimveehouderij.
Emiel Vervaeck, verantwoordelijke opfok Belgabroed
De eerste steen wordt gelegd bij de ontvangst van de ouderdieren, als ééndagskuiken, in goed uitgeruste opfokstallen. De ouderdieren die aan het begin van de vleespluimveeketen staan, kopen wij zelf als ééndagskuiken aan bij de fokkerijorganisatie (traditionele en traag groeiende rassen).
Daarna komt een perfect lopend opfokmanagement neer op een goede begeleiding en opvolging van de diverse aspecten in het groeiproces van het ouderdier: Voederopname, drinkgelegenheid en waterverbruik, een juiste groeicurve, hygiëne, ventilatie, lichtintensiteit, daglengte, klimaat en een doeltreffend uitgevoerd vaccinatieschema.
Vanaf de eerste dag van de opfokperiode werkt Belgabroed samen met de opfokbedrijven, die nauwgezet opgevolgd worden door ons team van ervaren adviseurs. De opfok van ouderdieren gebeurt volledig in eigen beheer.
Filip Boel - Bedrijfsdierenarts
Na zowat 20 weken verhuizen de moederdieren naar vermeerderingsbedrijven in België, Frankrijk en Nederland. Onze vermeerderaars verzamelen, sorteren en stempelen de broedeieren die in de broeierij uitgebroed worden. We willen de historiek van elk ei kennen! Transparantie en traceerbaarheid zijn essentieel.
Om die reden volgen we de legperiode van 20 tot 60 weken zeer strikt op. Een doorgedreven traceerbaarheid helpt ons overzicht te behouden over de keten. Zo kunnen we permanent bijsturen.
Marcel Kuypers - Verantwoordelijke vermeerdering Belgabroed