Logo

Ontstaan vanuit passie

Geschiedenis

Het verhaal van Belgabroed is een verhaal van verschillende families. Een verhaal van passie voor pluimvee én van ondernemen. Van traditie, samenwerken en een duidelijk DNA...

Image

Familie Destrooper


We zijn 1952. Walter Destrooper – zoon van koekjesfabrikant Jules Destrooper – verhuist met zijn kersverse echtgenote vanuit West-Vlaanderen naar Kalmthout. Het doel is koekjes te verkopen in regio Antwerpen, maar ze nemen hun intrek in voormalige broeierij ‘Kempenland’.

Echtgenote Magdalena Vandenbroucke start broeierij Kempenland opnieuw op met een capaciteit van 8 500 broedeieren per 3 weken. De vraag naar geselecteerde rassen zorgt er al snel voor dat een uitbreiding noodzakelijk is.

1952
Image

De Kroon

Broeierij De Kroon in Merksplas wordt overgenomen en het is zoon Marc die vanaf 1973 de verantwoordelijkheid voor broeierij De Kroon op zich neemt.

1973
Image

Drie broers

Carl en Jan Destrooper vervoegen vanaf 1984 hun ouders en broer Marc.

1984
Image

De Kroon-Destrooper

In 1986 wordt nv De Kroon-Destrooper opgericht, geleid door de drie broers Marc, Carl en Jan.

1986
1950
Image

Familie Moonen

Het jaar 1950. Het centrum van Poppel. Jef Moonen richt een mengvoederbedrijf en een broeierij op.

1954
Image

Moonen's broeierij & kwekerij

Enkele jaren later verdelen Stan en Frans – zonen van Jef – de activiteiten. Stan neemt het mengvoederbedrijf over terwijl Frans vanaf 1954 de broeierijactiviteiten verderzet. Broeierij Moonen specialiseert zich in het broeden van zowel legkippen als slachtkippen.

Image
1980
Image

De toekomst is verzekerd

De pluimveemicrobe is hardnekkig. In 1980 treedt Dirk Moonen, zoon van Frans en kleinzoon van Jef in de voetsporen van de vorige twee generaties.

Image

De 4e generatie

Vandaag is Dirk nog steeds zaakvoerder. Zijn zoon – Jef, de vierde generatie – is ondertussen verantwoordelijk voor de broeierij en de logistiek binnen Belgabroed. Hij vervoegde het team in 2011.

Image
2000
Belgabroed

Belgabroed


In 2001 ontstaat – uit de fusie van de twee familiebedrijven Destrooper en Moonen – broeierij Belgabroed. Beide familiebedrijven geloven in samenwerking als antwoord op de uitdagingen voor de toekomst.

Belgabroed specialiseert zich door te focussen op de productie van kwaliteitsvolle braadkippenééndagskuikens. De capaciteit van Belgabroed bedraagt dan 1 400 000 ééndagskuikens per week. Tegelijkertijd krijgt de legactiviteit onderdak binnen Vepymo.

2007

In de daaropvolgende jaren zet Belgabroed vaker in op samenwerking. Familiebedrijven ‘Van Hulst’ in 2007, ‘Vervaeke-Belavi’ in 2008 en ‘Moonen & Wagemans’ in 2018 komen de activiteiten versterken.

Belgabroed

Wij zijn ervan overtuigd dat door deze krachtenbundeling een team van competente broeierijen met een goede regionale spreiding ontstaat. Door samen te werken, verzekeren we als groep van familiebedrijven op termijn de regionale onafhankelijkheid, krijgen we toegang tot verschillende concepten, houderijsystemen, rassen… en is investeren in de uitdagingen van de toekomst haalbaar.

2018

Op 65-jarige leeftijd beslist Marc Destrooper een stap opzij te zetten. Carl Gepts vervoegt vanaf dan de Raad van Bestuur en Bart Vermeiren neemt de leiding over Belgabroed samen met de families Destrooper & Moonen.

Belgabroed